Daca nu ai facut pana cum un detartraj sau daca nu te prezinti periodic la medicul dentist pentru aceasta procedura si nu esti foarte sigur care este scopul acesteia sau cum se realizeaza, atunci sunt cateva lucruri pe care ar trebui sa le stii.
Resturile alimentare si filmul bacterian ce se depune pe dinti, daca nu sunt indepartate in totalitate la periajul dentar se mineralizeaza sub actiunea salivei si formeaza tartrul.
Acesta este colonizat de microbii din saliva si produce efecte nocive asupra dintilor (favorizand aparitia cariilor), asupra tesuturilor ce inconjoara dintele (ducand la inflamatia gingiilor ce incep sa sangereze foarte usor la periaj), iar in stadii avansate duce la retractii ale gingiilor, resorbtie osoasa, mobilitatea dintilor si chiar pierderea lor.
Detartrajul ultrasonic se face cu niste mici anse metalice care vibreaza foarte repede, acele vibratii facand ca depozitele de pe dintii tai, caree nu se pot indeparta la periaj, sa se desprinda intr-un mod minim invaziv, nefiind afectat in nici un fel dintele. Este o manopera nedureroasa si rapida si este bine sa fie repetata periodic.
Cateodata dintii se pateaza de la diverse alimente sau de la tutun si dau un aspect neplacut. Aceste pete se indeparteaza redand culoarea naturala a dintelui cu un aparat numit AirFlow sau ProphyJet. Practic, acest aparat sableaza suprafata dintelui cu ajutorul unor particule sferice de bicarbonat ce sunt angrenate intr-un jet de apa si aer si pulverizate cu viteza pe smaltul dentar. Forma perfect sferica face ca aceasta manopera sa nu afecteze in nici un fel smaltul dentar indepartand doar coloratiile.
Este bine ca aceste manopere sa se repete periodic, la un interval de 6 luni (la pacientii cu probleme gingivale chiar si mai devreme de 6 luni), astfel prevenindu-se aparitia problemelor dentare.
Probabil cele mai multe mituri populare sunt legate de albirea dentara, cum ca aceasta strica smaltul dentar, creaza sensibilitate si multe altele, credinte ce provin probabil si de la colegii nostri medici dentisti ce se feresc de aceasta manopera din lipsa de intelegere a fenomenului.
Astfel, trebuie sa explicam cateva lucruri, pentru a intelege de ce albirea dentara este o manopera benefica pentru tine, bineinteles, atunci cand este efectuata de un medic stomatolog si cand acesta o recomanda. Invelisul dur dentar, smaltul, este de fapt format din milioane de structuri numite prisme sau cristale de hidrioxiapatita, intre care bineinteles exista spatii. Aceste spatii sunt ocupate de resturi foarte mici din alimentele si bauturile pe care le consumam si care nu numai ca vor colora dintii, dar vor face ca suprafetele dentare sa fie mai aderente pentru placa dentara si alte resturi alimentare.
Albirea dentara se realizeaza cu peroxid de hidrogen, in diverse concentratii, fie in cabinetul stomatologic, fie la domiciliul pacientului. In cabinetul dentar acest peroxid va fi activat cu o sursa de de lumina (clinica noastra utilizeaza raze laser, care au avantajul ca reduc sensibilitatea si realizeaza albirea foarte rapid) rezultand oxigen, care va ingloba resturile din spatiile dintre prisme. Putem spune ca albirea este o curatare foarte profunda a smaltului dentar care reda culoarea naturala a dintelui si creeaza o suprafata foarte neteda pe care filmul bacterian si tartrul dentar se vor depune mult mai greu. Mai mult decat atat, pe langa peroxidul de hidrogen, substanta folosita de noi pentru albire contine nitrat de potasiu si fluor, care reduc considerabil sensibilitatea, au efect anti-carie si cresc duritatea smaltului!