Aparat dentar fix

Tratamentul ortodontic poate determina corectarea dinților și fălcilor nealiniate. Acest tratament, dacă este efectuat în timpul perioadei de creștere a unui individ, va da rezultate stabile și reușite. În mod ideal, prima consultare ortodontică ar trebui să fie efectuată atunci când copilul devine 7 ani.

Putem avea aparat dentar fix sau aparat dentar detașabil pentru a aduce corecții. După cum sugerează și numele, aparatul detașabil poate fi scos de către pacient în scopul curățării, în timp ce un aparat dentar fix nu poate fi scos de pacient. Cel mai mare avantaj al aparatelor fixe este că întregul tratament este controlat de ortodont.

Ca și aparate dentare fixe, avem aparate ortodontice din oțel inoxidabil și aparate de ceramică din partea stângă sus. Ambele aparate vor funcționa în mod similar și vor da rezultatele dorite. Aparatele ceramice au avantajul suplimentar al esteticii, acesta nefiind vizibil. Această caracteristică poate aduce avantaje deosebite pacienților care se află în show-business.

Există indicații specifice pentru diferite tipuri de aparate ortodontice, care pot fi determinate după examinarea pacienților și a altor înregistrări de diagnosticare.

Așadar, beneficiile unui aparat dentar fix sunt:

 • Poate fi folosit universal.

 • Aproape orice corecție care vizează o formă de arc ideal poate fi efectuată.

 • Perioada de tratament este relativ scurtă (chiar și în cazuri severe) și este clară și ușor de gestionat pentru pacient.

 • Toate auxiliarele sunt prefabricate și pot fi plasate direct în gura pacientului de către medicul dentist.

 • Corecțiile pot fi efectuate imediat și direct în programele de urmărire.

 • Cooperarea pacienților nu este necesară pentru a asigura conformitatea.

 • Nu se deteriorează aparatul din cauza manipulării necorespunzătoare a pacientului.

 • Programul de tratament este direct cu o planificare simplă.

Cu toate acestea, un aparat dentar fix poate avea și dezavantaje, printre care regăsim:

 • Cantitatea de forță nu poate fi monitorizată obiectiv.

 • Aparatul funcționează continuu fără întrerupere.

 • Este posibilă distrugerea țesutului, cum ar fi resorbția rădăcinii și scurtarea canelurilor alveolare.

 • Capacitate limitată de curățare cu un risc crescut de carii.

 • Sunt necesare verificări radiografice frecvente.

 • Aparatele cu bandă multiplă sau parantezele intermediare au un impact negativ în contextul social.

Tehnica multi-bandă

Mecanismul de acțiune al unui aparat dentar fix se bazează pe un arhivor fixat în brațe sub tensiune. Când arhirul este relaxat, el trage dinții în direcția relaxării. Arcurile sunt realizate din sârmă subțire și foarte flexibilă, care acoperă distanțele dintre brațele individuale. Dacă arcurile sunt prea groase, parodonțiul ar putea fi deteriorat; dacă elasticitatea sârmei este depășită, aceasta ar putea fi permanent deformată și ar deveni ineficientă.

Principiul tratamentului implică controlul mișcărilor ortodontice ale dinților cu fire din ce în ce mai puternice și aducerea dinților în poziția ideală dorită. Activarea se realizează prin încovoierea specifică a firului introdus pentru a aduce schimbări orizontale de poziție, deplasări verticale ale poziției sau mișcări de rotație.

Fazele de tratament ale tehnicilor multiband se referă la modificările poziției dinților:

 1. Faza de nivelare implică eliminarea anomaliilor poziționale verticale și orizontale.

 2. Faza de ghidare și contracție implică mișcări de-a lungul arcului pentru închiderea spațiului.

 3. Faza de idealizare înseamnă alinierea tuturor dinților în poziția ideală.

 4. Faza de retenție are loc pe o perioadă lungă de timp după terminarea tratamentului activ.

Direcția tragerii și, prin urmare, direcția de mișcare a dinților este întotdeauna spre un arc dentar ideal deoarece, atunci când arhivirul este relaxat după tratament, acesta reia forma perfectă pe care o avea înainte de a fi pus sub tensiune.

Parantezele sunt diblurile de ghidare cu precizie pentru fire, asemănătoare componentelor din echipamentele de prindere, dar cu toleranțe mai largi.