În concediu, la masă cu familia sau la birou, problemele dentare sunt adesea greu imposibil de anticipat. De aceea e bine să știi cum să gestionezi situațiile pentru a rămâne calm și a preveni agravarea situației. Îți vom prezenta mai jos cel mai des întâlnite probleme ale dinților și cum ar trebui să acționezi pentru a le gestiona cu succes.
Durerile de dinți sunt printre cele mai comune probleme, cu care fiecare dintre noi s-a confruntat cel puțin o dată. Cauzele durerii pot fi multiple, însă cele mai întâlnite sunt cariile netratate, infecțiile sau, uneori, accidentările. Pentru a ajuta la atenuarea durerii, puteți să folosiți ața dentară, pentru a îndepărta orice fragment alimentar care s-ar putea depune acolo, puteți clăti gura cu apă la temperatura camerei, pentru a ajuta, de asemenea, la îndepărtarea resturilor de mâncare și puteți apela la antialgicele disponibile fără prescripție medicală. Chiar dacă durerea nu este una constantă, ar trebui să faceți o programare la medicul dentist pentru a identifica motivul acesteia.
Fractura sau ciobirea unui dinte apare deseori din cauza unei lovituri la nivelul gurii sau a unui accident. Dacă vă întâlniți cu această situație, clătiți-vă gura cu apă la temperatura camerei. Dacă simțiți durere la nivelul dintelui/gingiei, puteți apela și la antialgice pentru a ameliora această senzație. Dacă dintele este ciobit, medicul dentist poate să-l repare. Dacă dintele este fracturat, pot fi necesare un tratament de canal, o extracție sau un implant, dar categoric este important să contactați cât mai repede medicul dentist, pentru a crește șansele de salvare a dintelui.
Pierderea plombei sau a coroanei dentare se întâmplă deseori din cauza unei lovituri la nivelul gurii sau a consumului de alimente tari. Cel mai important în această situație este să sesizați desprinderea plombei și, mai ales a coroanei, pentru a evita înghițirea sau pierderea acesteia. În această situație trebuie contactat imediat medicul dentist care a aplicat coroana (sau plomba), pentru a programa un consult și a remedia situația. Până atunci e foarte important să evitați mestecarea alimentelor pe partea în care a apărut problema și să acordați o atenție deosebită igienei pentru a preveni accesul resturilor alimentare în cavitatea formată.
Accidentări ușoare – rănirea obrazului, a limbii sau a buzelor – pot apărea cel mai frecvent în timpul vorbitului sau masticației. În cazul în care aceste accidentări nu sunt însoțite de sângerare, clătirea gurii cu apă și aplicarea unei comprese locale pot ajuta, nefiind nevoie de o vizită la dentist. Dacă observați sângerări care persistă sau sunt neobișnuite contactați de urgență medicul stomatolog.
Dacă întâmpinați o urgență dentară, este important să rămâneți calm și să acționați rapid. Știind cum să gestionați aceste urgențe obișnuite, veți fi mai bine pregătit să le gestionați corespunzător și să minimizați eventualele daune.
Mai mult decât atât, este important să ne amintim că prevenția este cheia. Vizitele regulate la dentist reprezintă o modalitate prin care vă puteți asigura sănătatea dinților și a gingiilor. În lipsa unor simptome care să indice o problemă, vă recomandăm să programați un consult de rutină și o igienizare profesională o dată la 6 luni.