Atunci când te-ai confruntat cu dinți fisurați sau ai urmat un tratament de canal, medicii stomatologi recomandă aplicarea unei coroane dentare. Totodată, coroana dentară poate lua locul dintelui natural, în cazul în care acesta trebuie extras, iar în locul lui se inseră un implant dentar. Astfel, coroana dentară se atașează implantului dentar, oferind forma și funcționalitatea dintelui natural, asigurându-i pacientului un stil de viață normal.
Cea mai frecventă situație în care un dinte necesită o coroană dentară este în urma unui tratament de canal. După ce nervul dintelui este îndepărtat, acesta este acoperit de o coroană dentară pentru a-i oferi o rezistență mai mare în timp. Alte situații frecvente în care se recomandă coroanele dentare sunt situațiile în care dinții se tocesc foarte mult (de exemplu în urma bruxismului netratat) iar coroana dentară este singurul tratament care poate oferi funcționalitatea și aspectul normale. Există și cazuri în care pacienții se prezintă la dentist cu fracturi dentare sau carii complexe care au distrus mai mult de jumătate din structura dentară, iar coroanele dentare sunt recomandate pentru a preveni o eventuală complicație în timp.
Rezistența unei coroane dentare este îndelungată, însă există și situații când acestea se desprind și cad. Un factor decisiv în durabilitatea unei coroane dentare este o igienă orală bună, deoarece orice afecțiune dentară poate contribui la deteriorarea coroanei. Este foarte important să limitezi consumul de alimente tari, precum alunele, migdalele, carnea crocantă, deoarece pot desprinde coroana dentară, iar dintele se poate fractura. Dacă te confrunți, din nefericire, cu o astfel de situație trebuie să te prezinți cât mai repede la medicul stomatolog pentru tratament.
Pentru a te bucura de un zâmbet frumos și sănătos, este necesar să urmezi un plan de tratament personalizat, care să soluționeze problemele cu care te confrunți și să prevină alte probleme pe care medicul specialist le-a identificat. În funcție de recomandările medicului tău, complexitatea lucrării protetice și prețul final al tratamentului diferă. Mai presus de latura financiară, însă, e important să prioritizezi sănătatea dinților și starea generală de sănătate, care e direct influențată de cea a dinților.
Investigații necesare înaintea montării unei coroane dentare
Montarea coroanelor dentare, care îți redau funcționalitatea și estetica dintelui, este pasul final al unui proces pe care îți recomandăm să îl desfășori conform indicațiilor medicului tău specialist. Primul pas este să programezi un consult în care specialistul va analiza starea actuală a dinților și gingiilor, afecțiunile de care ai suferit și dacă acestea au fost remediate. Dacă este necesar, îți va recomanda tratamente adiționale și apoi va veni momentul pregătirii și aplicării coroanelor dentare.
Depunerile de tartru, cariile apărute sau alte afecțiuni trebuie tratate înainte de aplicarea coroanelor dentare. Astfel se asigură succesul procesului dar și rezistența lucrării protetice pe termen lung. Forma, culoarea și dimensiunea coroanei vor fi stabilite în urma procesului de amprentare, în care medicul specialist va determina toate caracteristicile lucrării. La Dentiko, înaintea aplicării coroanelor, pacientul face o probă cu o lucrare intermediară, pentru a ne asigura că așteptările estetice și funcționale ale pacientului sunt îndeplinite.
De asemenea, e important să mergi regulat la mediul stomatolog pentru verificarea modului în care coroana dentară a fost aplicată și a modului în care aceasta funcționează. Pe lângă aceste vizite, e important să mergi de cel puțin două ori pe an pentru o igienizare profesională, care asigură menținerea calității lucrării la un nivel optim.