Chisturile sunt niste complicatii destul de grave ce impun tratament chirurgical de extirpare (indepartare).
Desi acestea sunt de multe feluri iar mecanismele prin apar sunt complexe putem sa le impartim simplist in:
- chisturi inflamatorii, complicatii ale unor inflamatii cronice dentare (carii vechi netratate, cu complicatii ale radacinii si mai departe ale osului din jurul radacinii);
- chisturi de dezvoltare si tumorale, acestea din urma nefiind neaparat cauzate de o complicatie inflamatoare.
Chisturile sunt cavitati ce apar in interiorul oaselor maxilare, sunt tapetate de o membrana si au au un continut lichid. Acestea pot sa fie in legatura sau nu cu un dinte, in sensul ca pot sa existe in interiorul osului si fara prezenta unui dinte in vecinatate.
Ce este intervenția de chistectomie?
Chistectomia este procedura chirurgicală prin care chistul este indepartat. De cele mai multe ori acestea sunt descoperite în urma unei radiografii dentare, dar sunt cazuri in care acestea se pot suprainfecta sau se pot sparge in urma unui traumatism producand edem sau dureri, astfel conducand pacientul catre medicul stomatolog.
Tratament
Este obligatorie stabilirea unui diagnositc clar, iar atunci cand se stabilieste ca o infectie dentara este cauza chistului exista doua optiuni. In cazul in care cauza nu este o inflamatie dentara, pacientul va fi recomandat clinicii spitalicesti de chirurgie maxilo-faciala pentru tratament de specialitate.
In cadrul clinicii Dentiko, de regula ca prima varianta, preferam incercarea unui tratamentul conservator, endodontic. Adica suprimarea cauzei prin curatarea si dezinfectia radacinilor de la care a plecat complicatia. In cele mai mult cazuri aceasta metoda este una de succes, tehnica fiind sustinuta de literatura de specialitate.
In cazul esecului tratamentelor endodontice, sau a cazurilor unde se alege de la inceput tratamentul chirurgical, vom incerca totusi conservarea dintelui, cu chiuretajul si dezinfectia radacinii realizata in aceasi sedinta cu chistectomia. Atunci cand dintele are o distructie masiva sau nu are valoare protetica, se va extrage o data cu chistul.
Costuri
In unele situatii in defectul osos ramas in urma indepartarii chiurgicale a chisturilor dentare sa vor adauga materiale biocompatibile care vor umple defectul si vor grabi videcarea, acestea avand costuri relativ ridicate, astfel urcand costul total al procedurii.
Insa este necesar un consult amanuntit, cu stabilirea clara a cauzei si a tratamentului pana sa se poate estima un cost.