Un detartraj nu este doar o simplă procedură estetică, ci și una care te poate ajuta să eviți, în timp, afecțiuni mult mai grave ale dinților.
Detartrajul este poate una dintre cele mai frecvente proceduri stomatologice, prin care se urmărește îndepărtarea plăcii bacteriene și a depozitelor de tartru de pe dinți, cu ajutorul unor aparate mecanice performante, cu ultrasunete sau aer comprimat.
Printre pacienții care apelează de obicei la detartraj sunt cei care suferă de boli gingivale (gingivită – inflamația gingiilor/ parodontopatie – nume generic al afecțiunilor parodontale, ce afecteaza tesutul de sustinere a dintelui). Însă detartrajul se recomandă o data la 6 luni tuturor persoanelor care doresc să-și asigure o igienă orală corespunzătoare și să evite complicații mai grave care pot apărea pe parcurs.
Ce afecțiuni poate provoca placa bacteriană, nefiind eliminată prin intermediul unui detartraj?
Plăcile bacteriene sunt, de fapt, colonii de bacterii (peste 25.000 de specii diferite!) care încearcă să pătrundă în interiorul dinților. Neîndepărtate la timp, în doar 48 de ore, acestea încep să se întărească, iar în mai puțin de jumătate de lună – să formeze tartru, făcându-se responsabile de apariția unor:
- Boli parodontale – o inflamație a țesuturilor care susțin dinții: gingia și osul de sub ea;
- Carii (leziuni de natură microbiană sau chimică a dinților, a oaselor și care, prin evoluție formează o cavitate).
Boala parodontala este o boală care afectează în special persoanele cu vârsta cuprinsă între 40 – 45 de ani, fiind cauzată de bacterii, de problemele dentare nerezolvate la timp, dar este favorizata de spațiile dintre dinți, anumite boli precum diabetul și anemia sau de fumat. Ea este tratabilă. Neglijată însă, boala poate progresa, iar în stadiul final – țesutul osos se transformă într-o structură inertă care nu mai poate oferi suportul necesar susținerii dinților si dintii incep sa cada.
Cariile afectează, conform studiilor, circa 70% dintre români, lucru previzibil dacă ne gândim că, statisticile arată că 66% dintre români nu merg la dentist nici măcar o dată pe an.
Printre cele mai grave consecințe ale netratării la timp a cariilor se numără, pe de o parte, compromiterea întregii danturi, iar pe de altă parte, după cum au arătat cercetătorii japonezi – creșterea riscului de apariție a unei forme de cancer, risc ce crește proporțional cu numărul dinților stricați!
Așadar, o procedură simplă, profilactică, precum este un detartraj, contribuie activ la micșorarea riscului de apariție atât a bolii parodontale, cât și a cariilor, periculoase pentru organism.
De ce ar trebui să optezi pentru un detartraj cu ultrasunete, efectuat la Dentiko?
Dentiko este o clinică stomatologică menită, după cum o dezvăluie însăși sloganul, să asigure “zâmbete fără griji”.
Apelând la un detartraj Dentiko, poți să zâmbești și să fii sigur că scapi de griji cu adevărat, pentru că de cavitatea ta bucală se vor ocupa doar specialiști, utilizând cele mai noi și mai moderne tehnologii.
La Dentiko, detartrajul se face cu ultrasunete – vibrații mecanice cu frecvență foarte înaltă (25 000 – 42 000 Hz), care au capacitatea de a distruge tartrul, fără a afecta însă tesuturile dentare. Această procedură este utilă, în special, pentru dislocarea tartrului supragingival.
Costul unui detartraj cu ultrasunete Dentiko este de 270 de lei, iar al unui detartraj supra și subgingival + periaj profesional, de 350 de lei.
Principalele avantaje ale unui detartraj cu ultrasunete Dentiko sunt:
- Este prietenos cu cavitatea bucală (gingiile sângerează mai puțin iar țesuturile moi sunt mai puțin afectate);
- Nu afectează pulpa dentară (grație jetului de apă care, pe lângă faptul că spală fragmentele de tartru, participă și la evitarea supraîncălzirii dintelui. Totodată, jetul de apă masează gingiile și are, astfel, un efect calmant).