Coroană provizorie

Ce însemnă coroană provizorie?

coroana provizorieAți auzit de coroane dentare din zirconiu, ceramic, metalo-ceramice, dar ce știți despre coroana provizorie? Dacă nu știți prea multe, vă spunem că este vorba, după cum îi spune și numele, de o lucrare temporară. Aceasta se cimentează provizoriu exact în poziția în care urmează să fie fixată coroană definitivă. Această fixare are loc doar pe perioada în care se lucrează la coroana dentară.

Funcțiile unei coroane provizorii

O coroană provizorie are rol în refacerea parțial estetică a arcadei dentare, cât timp se lucrează la realizarea coroanei definitive. De asemenea, cu ajutorul coroanei definitive dinții șlefuiți sunt protejați de variațiile de temperatură, de șocul rece/cald, cu atât mai mult cu cât nervul nu a fost îndepărtat. Și, nu în ultimul rând, o coroană provizorie trebuie să ajute pacientul să poată mesteca alimentele.

Rezistență scăzută

Pentru că avem de a face cu o coroană provizorie, acest tip de coroană este confecționată din material plastice, și nu este prevăzută cu schelet metalic. Ce-i drept, culoarea este una apropiată de a dinților naturali ai pacientului, dar are o rezistență extreme de scăzută. De fapt, nici nu este nevoie să se remarce printr-o rezistență ridicată, deoarece această coroană provizorie nu se va folosi pe termen lung.

Cape prefabricate pentru creare

După ce dinții au fost șlefuiți, se impune montarea cât mai repede a unei coroane provizorii. O coroană dentară provizzorie se realizează se regulă chiar în cabinetul medical, de către medicul stomatolog. Acesta va folosi un set de cape prefabricate de diferite forme și mărimi. După cum am menționat mai sus, acestea sunt confecționate din material plastice. Există cape diferite, pentru fiecare dinte, incisive, canin, premolar și molar. Urmează apoi ca medicul stomatolog să adapteze cap și să facă unele retușuri, dacă sunt necesare, pentru ca pacientul să nu sufere un disconfort accentuat.

Mai apoi, capa va fi introdusă într-un material plastic care este folosit pentru a crea o coroană dentară provizorie. Acest material va priza destul de repede.

Fixarea coroanei

Chiar dacă este vorba despre o coroană provizorie, trebuie ca aceasta să fie fixată. Se va apela tot la cimenturi provizorii, pentru că de-a lungul ședințelor de tratament va fi îndepărtată de multe ori, va fi refixată, așa că trebuie să se poată lucra ușor.

Metoda indirectă de creare a coroanei provizorii

De asemenea, există și o metodă indirect prin care poate fi realizată o coroană dentară provizorie. Aceasta poate fi creată la laboratorul de tehnică dentară, de unde va fi trimisă la cabinet, iar medicul stomatolog este cel care, folosind cimenturile provizorii, o va fixa temporar.

Indiferent de metod aleasă, o coroană provizorie nu are nevoie de mult timp pentru a putea fi realizată. De obicei, aceasta poate fi creată și cimentată în aceeași zi.

Medicul stomatolog decide

În funcție de fiecare caz în parte, medicul stomatolog va decide, în urma unei consultări cu pacientul, tipul de coroană provizorie necesară, sau dacă se mai impune realizarea unei astfel de lucrări provizorii. La Dentiko o coroană provizorie acrilat în laborator costă 100 de lei, în timp ce pentru coroana provizorie în cabinet costurile ajung la 50 de lei.