Extracție dinte de lapte

Extracția dinților de lapte.

DINTE DE LAPTE CE TREBUIE EXTRAS PENTRU A PERMITE ERUPTIA DINTELUI DEFINITIVDentiția temporară, “de lapte” este indispensabilă copilului până la apariția dentiției permanente. Aceasta este compusă din 20 de dinți, câte cinci pe fiecare hemiarcadă: doi incisivi, un canin și doi molari. Dentiția temporară nu include și premolarii.

 

Rolurile dentiției temporare.

Dentiția temporară este foarte importantă deoarece aceasta ajută procesul de masticație, absența acesteia ducând la diverse probleme de nutriție. Mai mult, aceasta ajută la pronunția corectă și completă a cuvintelor. Dentiția temporară mai are un rol foarte important, si anume în dezvoltarea aparatului dento-maxilar și a dentiției definitive.

Extracție dinte de lapte: când este necesară?

Orice dinte temporar rămâne pe arcadă până în momentul în care dintele definitiv a atins un grad suficient de dezvoltare pentru a-l înlocui. Atunci când dintele definitiv atinge vârsta maturității, are loc procesul de resorbție a rădăcinii dintelui temporar, acesta pierzandu-si stabilitatea si in final cazand.

In unele situatii radacina dintelui de lapte nu se resoarbe, acesta persistand pe arcada peste perioada normala si impiedicand evolutia si eruptia dintilor definitivi. Aceste cazuri impun extractia dentara, ca si situatiile in care un dinte temporar este fracturat prin traumatism ori are leziuni carioase de foarte mari dimensiuni ce nu pot fi rezolvate prin tratamente conservatoare.

Este important ca atunci cand se extrage dintele temporar inaintea perioadei normale sa se realizeze un dispozitiv care sa mentina pozitia dintilor vecini si astfel a spatiului necesar pentru eruptia dintelui definitiv.

Nerespectarea acestei indicatii va duce la probleme de aliniere dentara ce vor putea fi corectate doar prin tratament ortodontic. 

Extracția dintelui de lapte se face fără dureri și fără riscuri la clinica Dentiko si nu recomandam ca aceasta sa fie facuta acasa deoarece pot sa apara complicatii ale dintilor definitivi.

Intalnim adesea situtia in care pacientii confunda primul molar definitiv, care erupe in jurul varstei de 6 ani, posterior de dintii temporari, acesta neinlocuind alt dinte, cu unul temporar si ignora cariile sau alte probleme ale acestuia cu gandul ca va fi inlocuit. Acesta, impreuna cu caninul sunt cei mai importanti stalpi ai ocluziei si este obligatoriu sa se ia toate masurile pentru protectia lor.

Extracție dinte de lapte la Dentiko.

In urma unui control radiologic, pentru a verifica prezenta si pozitia dintelui definitiv, dar si a formei si dimensiunii radacinii dintelui de lapte se decide protocolul de lucru.

La dinti cu resorbtie inaintata a radacinii de regula nu este necesara decat o anestezie topica, cu efect rapid dar de scurta durata. In situatiile in care radacina dintelui de lapte este de dimensiuni mari si va realiza o anestezie clasica locala, in doza mica pentru ca micul pacient sa nu simta nimic.

Este important de mentionat ca anestezicele utlizate au toxicitate redusa, si nu genereaza reactii alergice. Conservantii din aceste substante care sunt potential alergeni se gasesc in foarte mult produse, inclusiv cele alimentare, astfel incat parintele va sti daca copilul este alergic. Cu toate acestea, la pacientii care beneficiaza de prima anestezie se efectueaza un scurt test pentru a fi siguri.

Extracție dinte de lapte preț.

Procesul de extracție a unui dinte de lapte este unul rapid și are costuri mici.

Când vine vorba de sănătatea micuțului nostru, trebuie să fim pregătiți să luăm orice măsuri necesare pentru a oferi copilului nostru cel mai bun tratament, stiind ca o extractie realizata incorect poate periclita sanatatea dintelui definitiv de inlocuire ca urmare a unor manopere intempestive.

Costul acestei manopere este de 50 de lei si include consultul de specialitate si anestezia.