Frenectomie

Frenectomia este acea intervenție chirurgicală efectuată cu scopul de a înlătura în totalitate sau doar a aduce unele modificări în poziția frenului. Pentru cei care nu știu, frenul este cunoscut în special cu numele de ”ața de sub limbă”, fiind acea membrană fină care face legătura dintre faţa inferioară a limbii cu planşeul bucal.

Trei frenuri în cavitatea bucală

Medicii specialiști ne spun că de fapt, în cavitatea bucală există trei frenuri, și nu unul. Există cel de sub limbă, cunoscut de toată lumea, dar mai este unul între gingie și buza inferioară, precum și un al treilea, între gingie și buza superioară. Dimensiunea si insertia acestora poate duce la apariția unor probleme, cum ar fi retracția gingivală (daca frenul este prea aproape de dinți), dar mai sunt și cazuri în care poziția dinților este afectată(poate determina aparitia unui spatiu intre dintii vecini, asa-numita “strungareata” sau diastema). Acest lucru are nu numai un impact estetic, dar în cazul în care pacientul ar avea nevoie de aparat dentar, montarea acestuia ar putea fi dificila. Și atunci se recomandă frenectomia.

Frenectomia. Când este necesară?

În funcție de fiecare situație, medicul specialist va stabili dacă frenectomia este sau nu necesară. De obicei frenectomia se recomandă în scop orthodontic sau dacă este necesară inserarea unor proteze mobile și din cauza frenurilor prea scurte această intervenție nu poate fi realizată.

Cum se procedează la frenectomie?

Frenectomia presupune intervenția chirurgicală, respective incizarea și secționarea frenurilor și se realizează numai de catre specialiști, pentru că necesită și anestezia locală. Deși este o intervenție relativ simplă, frenectomia presupune mai multe precautii după operație, iar vindecarea poate fi uneori de durată, deoarece este o zonă puternic vascularizată, mai ales când intervenția se face la vârste mai mari.

Frenectomia nu are riscuri

Este normal să vă simțiți oarecum neliniștit dacă dumneavoastră sau cineva dintre cei dragi urmează să fie supus unei astfel de intervenții. Cu toate acestea, medicii susțin că frenectomia este o operație destul de ușoara.  Intervenția necesită o anestezie locală, iar un medic specialist în chirurgie oro-maxilo-facială este cel care va efectua frenectomia. Dacă frenul era puternic vascularizat, este posibil să existe și o sângerare, dar nu vă faceți griji, este ceva normal.

Frenectomia cauzează pronunția incorectă la copii

În cazul copiilor, dacă nu este depistată la timp, frenectomia poate cauza pronunție incorectă. Deși de multe ori părinții consideră că ”pelticeala” celor mici este cauzată de vârstă, este bine totuși să vedeți dacă se confirma acest lucru. Retracția gingivală este un semn că frenectomia nu mai trebuie amânată, iar intervenția trebuie realizată cât mai repede. Evident, medicul specialist va evalua cel mai bine situația și va stabili dacă frenectomia este sau nu necesară.

Dentiko, locul perfect pentru dumneavoastră

Majoritatea românilor au o adevărată fobie de medicul stomatolog, și de aceea preferă să ignore problemele de sănătate ale cavității bucale, printre care se află și cele legate de frenuri. De aceea, echipa Dentiko vrea să înlăture aceste prejudecăți. Este o echipă tânără, dar cu toate acestea cu o bogată experiență. Aici veți simți că medicul dentist este și un prieten, iar fiecare vizită pe care o veți face aici va fi una cu zâmbetul pe buze. Nu veți suferi, veți avea parte de cel mai bun tratament, recuperarea va fi ușoară și fără probleme, iar prețurile sunt accesibile. Cu echipa Dentiko, orice problemă ați avea, specialiștii de aici găsesc imediat soluția.