Măseaua de minte (molarul de minte) este al treilea molar de pe arcada dentară și începe de obicei să se dezvolte în anii adolescenței, creșterea continuând până în jurul vârstei de 20 de ani. Pentru a erupe normal, acești molari au nevoie de spațiu pe arcada dentară matură.
Când este necesară extracția molarului de minte și ce presupune
Extracția molarului de minte nu este întotdeauna necesară. Dacă molarul de minte este sănătos, a ieșit complet din gingie, are o poziție corectă, face contact cu ceilalți dinți în timpul masticației și dacă poate fi curățat ușor când te speli pe dinți, atunci nu este necesară extracția. De asemenea, nu este necesară extracția măselelor de minte dacă acestea sunt înglobate în os și nu afectează cu nimic masticația.
În unele cazuri însă, extragerea molarului de minte e obligatorie:
- In cazul lipsei de spațiu pe arcadele dentare
- Când deschiderea gurii este limitata
- Când spațiul dintre ultimele două măsele este redus
- Atunci când molarii foarte apropiați îngreunează igienizarea
De asemenea, îndepărtarea molarilor de minte poate fi un pas necesar în terapia parodontală sau tratamentele ortodontice.
Extracția se realizează de către medicul stomatolog cu anestezie locală, printr-o operațiune de extracție obișnuită atunci când molarul este erupt complet, fără complicații. Atunci când măseaua este inclusă, semi inclusă ori are raporturi cu formațiuni anatomice importante extracția se face printr-o intervenție chirurgicală.
Recuperarea după extracția măselei de minte poate să dureze între 5 și 14 zile, în funcție de complexitatea intervenției. O gingie umflată după extracție sau apariția durerii la nivelul gingiei nu reprezintă neapărat un semn de alarmă, atâta vreme cât inflamația scade în câteva zile. Dacă aceasta persistă și provoacă disconfort, poate fi vorba despre o infecție locală și este recomandat să consulți medicul stomatolog.
După extracția molarului de minte
Medicul dentist sau chirurgul te va sfătui:
- să eviți masticația pe partea respectiva;
- să nu consumi alcool;
- să nu consume produse lactate;
- să nu consumi alimente foarte reci sau foarte fierbinți;
- să acorzi atenție în timpul periajului;
Igiena dentară este un aspect deosebit de important pentru sănătatea măselelor de minte, acestea necesitând atenție sporită, o tehnică de periaj corectă și produse de igienă eficiente. Fie ca este vorba despre un molar de minte sănătos sau unul care trebuie extras, este indicată examinarea periodică și curățarea corespunzătoare, pentru a evita afectarea dinților din vecinătatea lui.