Proteză mandibulară

Proteza mandibulară – o necesitate dacă suferim de edentație.

Proteza mandibularaLipsa completă a dinților sau edentația are efecte fizionomice și fiziologice mari asupra oamenilor. Dinții mențin înălțimea etajului inferior al feței, de la bărbie la nas, iar lipsa acestora fac ca etajul să se prăbușească, ducând la adâncirea șanțurilor feței și la pronunțarea șanțului bărbiei. Din cauza acestor probleme, o să apară probleme în vorbire, iar aspectul estetic al chipului o să devină mai bătrân cu cel puțin 10 ani.

Din punct de vedere fiziologic, masticația nu o să mai poată fi efectuată, lipsa tuturor dinților ducând la o selecție riguroasă a alimentelor. În meniul persoanei care suferă de edentație o să rămână doar alimentele ingerate aproape întregi, obligând stomacul să facă un efort mare pentru a putea digera. De aici pot apărea afecțiuni generale la stomac, colon și rect.

Singurele tratamente posibile sunt proteza mandibulară (pentru partea inferioară a maxilarului) sau proteza totală acrilică.

Protezele au următoarele avantaje:

  • îngrijirea zilnică facială;
  • costuri reduse;
  • refacerea conturului buzelor în cazul defectelor mari;
  • înlocuirea defectelor de țesuturi moi în zonele estetice.

Pe lângă aceste avantaje, protezele au și următoarele dezavantaje:

  • acumularea de placă bacteriană pe proteză;
  • rezorbție osoasă continuă;
  • tulburări ale vorbirii și masticației.

Reabilitarea protetică a pacienților edentați total cu proteze acrilice a devenit un standard la clinica Dentiko.

Dificultățile de adaptare la protezele totale sunt datorate menținerii și stabilității nesatisfăcătoare a acestui tip de restaurare protetică. Acest fapt duce la reducerea confortului pacientului și la scăderea calității vieții.

În majoritatea cazurilor, datorită închiderii marginale a protezelor, este posibilă realizarea unei întrețineri acceptabile a protezelor superioare. Cele mai mari probleme apar adesea în aplicarea protezei totale mandibulare. Câmpul protetic de dimensiuni reduse limitează soluțiile de tratament.
Metoda standard utilizează cel puțin două implanturi ca elemente de susținere pentru proteza mandibulară.

Din ce este realizată proteza mandibulară?

În cadrul clinicii de specialitate Dentiko, proteza mandibulară se realizaează dintr-un material plastic sau din porțelan. Pe această proteză sunt atașați dinți artificiali, lucrarea fiind realizată de medicul dentist în colaboarare cu un technician dentar.
Partea care se sprijină pe mocoasa bucală poate fi realizată dintr-un material plastic de culoare roz sau poate fi realizat dintr-o combinație de metal și plastic. Dinții pot fi realizați din acrilat sau din porțelan, dar culoarea acestora trebuie să se potrivească cu cea a dinților naturali, dacă aceștia mai există.

Tipuri de proteză mandibulară.

Proteza mandibulară poate fi parțială sau totală în funcție de nevoile pacientului. O proteză parțială înlocuiește câțiva dinți lipsă și se fixează pe dinții rămași prin croșete din sârmă sau din material turnat.

O proteză totală înlocuiește toți dinții de pe maxilar sau de pe mandibulă, aceasta fiind menținută în gură prin adaptarea la țesuturile din jur. Proteza parțială poate fi realizată mai nou și dintr-un material de culoare roz, flexibil, care înlocuiește metalul și acrilatul, dar care presupune costuri mai mari decât varianta clasică, din cauza tehnologiei performante folosite pentru obținerea acesteia.

Înainte de avansarea tehnologiei era destul de dificil să ne confruntăm cu afecțiuni precum edentația, dar acum, tratamentele pentru această afecțiune sunt la îndemână, iar pacienții pot apela oricând la un medic stomatolog pentru a rezolva această problemă. Dentiko promite rezolvarea acestei probleme într-un timp scurt și cu mult profesionalism, astfel încât pacienții să aleagă întotdeauna Dentiko.