Proteza partială acrilică

Totul despre proteza parțială acrilică.

Proteza partiala acrilicaProteza parțială acrilică este cel mai des întâlnit tip de protezare de care beneficiază pacienții care suferă de edentație parțială, iar medicii din cadrul clinicii Dentiko recomandă această proteză datorită avantajelor numeroase.
Acest tip de proteză este recomandat pacienților care vor suferi mai multe extracții în viitorul apropiat și chiar la un moment dat vor deveni purtători de proteză acrilică.

Avantajele pe care le are proteza parțială acrilică:

 • poate fi realizată într-un timp redus cu condiții clinic-tehnice modeste;
 • proteza parțială acrilică este realizată din același material ca protezele totale, dar pe aceasta pot fi adăugați cu ușurinșă alți dinți falși;
 • proteza poate fi realizată dinaintea extracției dinților pe care îi va înlocui, putând fi instalată pe câmpul protetic imediat după extracție;
 • procesul de realizare este nepretențios și ieftin.

Dezavantajele pe care le are proteza parțială acrilică:

 • proteza parțială acrilică este stabilizată cu ajutorul unor croșete de sârmă; acestea pot interfera adesea cu mușcătura pacientului;
 • dinții de care este ancorată proteza necesită restaurare coronară;
 • purtarea continuă a protezei duce la pierderea dinților restanți;
 • materialul acrilic este casabil, iar fracturile sunt frecvente;
 • fiind sprijinită pe gingie, proteza este vulnerabilă la schimbările din cavitatea bucală

Cum se realizează o proteză parțială acrilică?

Etapele clinice ale realizării protezei sunt asemănătoare cu cele ale celorlalte tipuri de proteze.

 1. Examenul clinic, diagnosticul și indicația de tratament.
 2. Amprentarea preliminară a câmpului protetic.
 3. Turnarea modelului preliminar.
 4. Confecționarea lingurii de amprentă individuale.
 5. Amprenta definitivă sau funcțională.

Cât timp trebuie purtată proteza parțială acrilică?

Medicii Dentiko recomandă purtarea protezei tot timpul în primele săptămâni. Chiar dacă acest lucru poate fi inconfortabil, este cel mai rapid mod de a identifica zonele în care proteza necesită adaptări.

Acestea se fac treptat și s-ar putea să necesite mai multe ședințe la stomatolog. Odată ce proteza nu mai deranjează, medicul vă poate indica să nu o mai purtați pe timp de noapte. Această măsură o să permită țesuturilor gingivale să se relaxeze și va pune în mișcare mecanismele de curățare a cavității bucale. Proteza poate fi reintrodusă în gură dimineața.

Cum întreținem proteza parțială acrilică?

Curățarea este foarte importantă, dar trebuie să aveți grijă la dinții restanți. Igiena orală este esențială în păstrarea dinților naturali. Proteza trebuie să fie curățată cu periuța și cu pastă după fiecare masă, iar pe timp de noapte, proteza parțială acrilică trebuie lăsată într-un pahar cu apă ca să nu ne deshidrateze.

Ajustări ale protezei acrilice.

Protezele își pot pierde din stabilitate odată cu trecerea timpului. Înaintarea în vârstă poate duce la mișcarea protezei, din cauza modificărilor din cavitatea bucală. O proteză instabilă nu se mai poate adapta situației din cavitatea bucală și poate crea nenumărate probleme precum iritații și infecții la nivelul mucoasei de sub ea.

Dacă observați că proteza devine instabilă, trebuie să luați legătura neapărat cu medicul stomatolog. Operațiunea de ajustare a protezei nu este scumpă. Atenție totuși! Sistemele de ancorare atașate unei proteze parțiale acrilice trebuie înlocuite periodic la îndemnul medicului.