Proteza scheletată

Proteza scheletată la Dentiko.

Proteza partiala acrilicaCauzele piederii dintilor sunt multiple: carii complicate, traumatisme, etc., iar absenta lor este insotita de la fel de multe complicatii ce nu trebuie ignorate.

 • Dintii vecini spatiilor de edentatie (spatiile unde s-au pierdut dinti) vor migra, la fel si dintii antagonisti celor pierduti (dintii situati deasupra/dedesubt spatiului de edentatie), provocand probleme in ocluzia dentara. Aceste probleme vor avea consecinte asupra articulatiilor temporo-mandibulare cu aparitia durerilor.
 • Functia masticatorie va fi deficitara in absenta grupelor dentare, putand sa apara probleme metabolice cu consecinte ale sanatatii generale.
 • Absenta dintilor modifica estetica faciala, cu infundarea obrajilor si a buzelor, creand un aspect imbatranit al chipului.

Ce este proteza scheletată ?

In cadrul tratamentelor protetice realizate in clinica noastra, aceasta este una dinte solutiile preferate de inlocuire a dintilor lipsa, fiind “specialitatea casei”.

Este o solutie rapida, foarte confortabila, pe care o integreaza usor absolut toti pacientii. Restaureaza functia masticatorie rapid, are un cost redus comparativ cu alte solutii, dar nu sacrifica confortul pacientului.

Asa cum ii spune numele, este o piesa protetica ce prezinta un schelet metalic fin, ce se preteaza pentru tratamentul lipsei dentare, la aceeasi arcada, dintii fiind substituiti fie cu dinti acrilici pentru costuri reduse, fie ceramici pentru estetica crescuta.

Protezele se ancoreaza de regula prin sisteme speciale de dintii vecini, aceste sisteme ne fiind vizible, in momentul plasarii in cavitatea orala ele fac practic corp comun cu dintii vecini. Exista totusi si variana in care acestea se ancoreaza de dintii restanti cu “crosete”, prelungiri ale scheletului metalic al protezei ce imbraca baza dintilor restanti cei mai apropiati de spatiu, de regula ne fiind vizibile in vorbire.

Spre deosebire de protezele partiale acrilice, ocupa mult mai putin volum in cavitatea orala, proteza maxilara degajand cerul gurii, aceasta din urma avand doar o banda subtire de metal ce uneste cele doua hemiarcade dentare.

Consultația pentru proteza scheletata.

Consultatia presupune evaluarea necesitatilor individuale ale pacientului, evaluarea si diagnosticul edentatiilor si a dintilor restanti.

Aceast tratament se preteaza in foarte multe situatii, chiar si atunci cand numarul de dinti restanti este redus. Este cu atat mai mult indicata atunci cand dintii restanti au mobilitate sau sunt in numar redus, deoarece inserarea si dezinserarea acesteia de pe campul oral se face fara a pune forte pe dinti, spre deosebire de protezele acrilice partiale, ce mai sunt denumite sugestiv si proteze  “lent extractoare de dinti”.

Avantajele protezei:

 • ajută la refacerea funcției masticatorii;
 • îmbunătățește funcția fizionomică prin sprijinul obrajilor si buzelor;
 • se refac relațiile de ocluzie dintre cele două maxilare;
 • previne migrarea dinților restanți în spațiile apărute după extracții.
 • mentinere foarte buna pe camp;
 • fizionomie crescuta;
 • nu are mobilitate in masticate;
 • nu exista nici un risc sa se desprinda;
 • se preteaza masticatiei alimentelor lipicioase sau cu duritate crescuta;
 • costuri reduse;
 • timp rapid de executie;.

Cum se întreține proteza scheletată?

Intretinerea si igienizarea sunt extrem de facile, aceasta fiind foarte usor de indepartat din cavitatea orala. Se igienizeaza cu ajutorul periutei de dinti, afara din gura, o data cu periajul dentar, insa nu se va folosi pasta dentara pe suprafata acesteia.