Parodontologie

Parodontologie

Boala Parodontala, sau “parodontoza”, cum este denunumita popular de catre pacienti este o boala cronica a tesuturilor care sustin dintii. Aceasta este produsa de microbii de la nivelul cavitatii orale, dar este foarte important si factorul gazda (fiecare pacient poate avea un raspuns imun diferit la atacul microbian, la unii aparand distructii mai mici, sau dimpotriva mai mari, la nivelul tesuturilor parodontale).

De regula debutul este o banala gingivita, adica inflamatia tesutului moale, ce se poate identifica foarte usor datorita sangerarii (la periaj, la masticatie sau spontan), mancarimii si/sau usturimii gingiilor, modificarii de culoare (gingia sanatoasa are culoare roz), modificarii de volum (inflamatia gingivala se asociaza cu umflarea gingiei), modificarii de consistenta (gingia devine moale, friabila). Netrata, gingivita evolueaza catre parodontopatie cu afectarea osului, retractii gingivale, mobilitate dentara, aparitia de spatii inestetice intre dinti. Din nefericire de multe ori boala parodontala nu este asociata cu dureri importante astfel incat pacientii de obicei se prezinte la medicul dentist cu forme avansate, cel mai frecvent dupa aparitia mobilitatii dentare cand deja pierderile osoase sunt destul de mari.

Asa cum spuneam mai sus este o boala cronica care, desi nu se poate vindeca complet, se poate trata cu succes, oprindu-se din evolutie. Bineinteles, e nevoie ca pacientul sa se prezinte periodic la control (3,4,6 luni) in functie de gradul de imbolnavire.

Astfel, daca:

  • Iti sangereaza gingiile sau s-au retras, descoperind o parte din radacina;
  • Simti durere sau usturime la nivelul gingiilor sau sensibiltate la nivelul dintilor (rece,acru,dulce);
  • Iti simti dintii mai lungi;
  • Ti se misca oricat de putin;
  • Ai fost diagnosticat cu boala parodontala, insa ti s-a spus ca NU este nimic de facut sau ca nu exista tratament.
            

Ai nevoie de tratament parodontal, care asemenea majoritatii tratamentelor stomatologice este standardizat prin protocoale internationale. Astfel, dupa realizarea unui detartraj supra si subgingival minutios, este imperios necesara identificarea buzunarelor care apar intre gingie si radacina dentara numite pungi parodontale, in urma desprinderii gingiei si resorbtiei osului cu ajutorul unor masuratori, procedeu denumit parodontometrie si indepartarea continutului microbian al acestor pungi printr-o manopera numita SRP (acronim pentru scaling and root planing, denumire ce provine din  literatura anglo-saxona si se traduce prin chiuretaj radicular).

Tratamentul este individualizat pentru fiecare pacient pentru a se obtine cele mai bune rezultate (uneori e nevoie de administrarea de antibiotice), iar ca rezultatele sa fie cat mai bune noi asociem tratamentului parodontal terapia laser. Laserul stomatologic utilizeaza mici raze de lumina ce duc la eradicarea bacteriilor daunatoare si are efect biostimulator (de vindecare rapida).

Acolo unde exista defecte osoase mari, se pot face tratamente de regenerare a parodontiului (aplicarea unui gel denumit Emdogain care sa stimuleze formarea de noi tesuturi parodontale: os, ligament parodontal, cement sau adaugarea de os bovin si membrane). Astfel, dintii pot fi pastrati pe arcada pe termen lung, oferind rezultate predictibile.

De asemenea, daca ai retractii gingivale (dintii sunt mai lungi), mai ales in zonele frontale ale arcadei sau daca dintii sunt sensibili (la rece, acru etc), exista tehnici chirurgicale de acoperire a acestor zone expuse de radacina, astfel incat sa fii multumit de aspectul estetic al dintilor tai. Astfel, gingia se poate repozitiona pe suprafata radacinii astfel incat aceasta sa nu mai fie expusa in cavitatea orala totodata ingrosandu-se, acolo unde gingia este subtire, cu grefe de tesut moale.

Dimpotriva, daca ti se pare ca dintii tai sunt prea scurti, prea patrati sau daca ai zambet gingival (descoperi foarte mult din gingie cand zambesti), se pot face interventii de alungire a dintilor prin indepartarea gingiei in exces, imbunatatind aspectul estetic al zambetului tau. Aceste alungiri ale coroanei se preteaza si in cazul in care exista dinti distrusi foarte mult subgingival, care la prima vedere par de extras.

Servicii oferite: Detartraj, Frenectomie, Tratament abces, Tratament parodontoză, Tratament boală parodontală laser

Share: