Tratamente Endodontice

Tratamente Endodontice

Daca te doare un dinte atunci cand mananci ceva dulce, rece sau cald sau daca acel dinte doare in mod spontan, mai ales seara, cel mai probabil ai o carie care a ajuns la tesutul pulpar (tesutul moale din interiorul dintelui, care contine printre altele si nervul) si care trebuie indepartata impreuna cu tesutul pulpar afectat.

De asemenea, daca te doare foarte atre un dinte care iradiaza catre dintii vecini, iar durerea nu trece sub nicio forma cu medicamente, mergi cat mai repede la medicul dentist pentru un tratament de canal.

Sunt situatiii in care un dinte care a fost tratat endodontic in trecut (sau cum se spune popular: “are nervul scos”) incepe sa doara in mod spontan sau prezinta un usor disconfort atunci cand presezi/ apesi pe el. Acestea sunt semne ca tratamentul de canal a esuat si ca este nevoie de refacerea acestuia.

Ce inseamna de fapt tratamentul de canal si cum se face?

In interiorul dintelui exista un tesut moale care contine printre altele si filete nervoase, caruia in mod popular pacientii ii spun “nerv”. In momentul in care acesta se imbolnaveste, de obicei din pricina unei carii, trebuie indepartat complet din dinte. Deoarece vorbim despre un tesut organic este foarte important sa il evacuam in totalitate, altfel exista riscul ca resturile ramase sa putrezeasca si sa imbolnaveasca osul care inconjoara dintele.

Pentru a avea o rata maxima de succes, folosim tot ce ne pune medicina moderna la dispozitie:

  • Toate tratamentele se fac cu diga dentara, pentru a izola complet dintele la care lucram de restul cavitatii orale, lucru care are 2 avantaje: microbii din saliva nu contamineaza dintele si substantele cu care dezinfectam dintele nu intra in gura;
  • Determinam lungimea radacinilor cu un aparat electronic numit apex locator pentru a fi siguri ca  indepartam tesutul pulpar din dinte.
  • Folosim un dispozitiv numit motor endodontic ce invarte ace speciale foarte flexibile in interiorul radacinilor pentru a indeparta mecanic tot continutul moale (”nervul”) al dintelui.
  • Controlam tot ce lucram cu ajutorul unui microscop operator cu care marim pana la 40 de ori dintele tau pentru a ne asigura ca nu ne scapa nimic din vedere.
  • Obturam si sigilam interiorul dintelui tau cu un sistem special ce foloseste un material numit gutaperca incalzita.
  • Dintii cu distructii mari vor fi refacuti cu ajutorul pivotilor de fibra de sticla, care spre deosebire de cei metalici sunt la fel de flexibili precum dintele si scad riscul de fractura.

Trebuie sa ai in vedere ca un tratament de canal corect trebuie sa se faca doar in conditiile enumerate mai sus si ca daca se respecta acestea el va avea o rata foarte mare de succes.

Servicii oferite: Albire internă a dintelui, Obturație de canal

Share: