Gura uscată sau xerostomia este o afecțiune care se manifestă prin senzația insuficienței salivei fiind mai degrabă un simptom al unei afecțiuni, decât o afecțiune în sine. Cel mai adesea, este un efect secundar al anumitor tratamente medicamentoase precum sunt antihistaminicele sau decongestionantele administrate pentru alergii și răceli.
Acest sindrom este un efect advers comun pentru o gamă largă de tratamente care se eliberează cu sau fără prescripție medicală. Printre acestea se numără tratamentele medicamentoase pentru tratarea depresiei, anxietății, durerii, alergiilor și răcelii comune, diureticele, tratamentul problemelor gastrice precum scaunele moi sau grețurile, al tulburărilor psihotice, incontinenței urinare, astmului sau bolii Parkinson. Gura uscată poate fi un efect secundar și în cazul administrării sedativelor și al relaxantelor musculare.
De asemenea, sindromul de gură uscată poate fi cauzată și de înaintarea în vârstă și schimbările hormonale asociate acesteia – menopauza și andropauza. Totodată, afecțiunile cronice asociate înaintării în vârstă și administrarea tratamentelor pentru acestea pot contribui la apariția senzației de gură uscată.
Deviația de sept este o altă afecțiune care poate determina manifestarea de gură uscată , în special noaptea, deoarece persoanele care suferă de aceasta se odihnesc adesea cu gura deschisă.
Simptomele xerostomiei sunt:
- Senzația de gură uscată și setea
- Creșterea vâscozității salivei
- Senzația de gură lipicioasă
- Respirația urât mirositoare (halitoza)
- Apariția unor leziuni la nivelul limbii și al colțurilor gurii și buzele crăpate
- Estomparea gustului
- Senzația de gust amar
- Răgușeala
- Stări de amețeală
- Dificultăți de vorbire și ingerare a alimentelor (masticație și înghițire îngreunate)
- Disconfort la purtarea protezei dentare
Complicații
Atunci când nu este tratată, xerostomia poate cauza complicații. Cele mai frecvente sunt apariția cariilor, din cauza cantității insuficiente de salivă, care nu mai poate proteja dinții împotriva culturii de bacterii. Totodată, aciditatea crescută poate afecta smalțul dinților, favorizând apariția cariilor.
La rândul lor, cariile netratate pot impune necesitatea unor obturații fizionomice (plombe), sau a unor extracțiii și înlocuirii ale dintelui natural cu un implant dentar, în cazul în care apar carii profunde și dintele nu mai poate fi salvat. Vizita la cabinetul stomatologic este necesară de cel puțin două ori pe an, pentru prevenirea unor astfel de situații neplăcute.
Pe lângă simptomele menționate, uscăciunea gurii crește și riscul de apariție a gingivitei și aftelor bucale sau a altor infecții la nivelul cavității bucale. În cazul în care o persoană este diagnosticată cu xerostomie (gura uscată), acest lucru ar poate îngreuna purtarea protezelor dentare.
Tratament
Tratamentul pentru gura uscată poate varia în funcție de cauza apariției afecțiunii. Dacă aceasta este provocată de o afecțiune preexistentă, medicul poate prescrie medicamente pentru creșterea fluxului de salivă. Atunci când afecțiunea este cauzată de administrarea unui tratament medicamentos, medicul poate recomanda schimbarea tratamentului sau micșorarea dozelor administrate (de exemplu, în cazul antihistaminicelor și a decongestionantelor).