Aceste proceduri au ca rol refacerea volumui osos fie in jurul dintilor, atunci cand in urma unor procese inflamatoare indelungi osul s-a pierdut cu formarea de defecte ce pericliteaza stabilitatea dintilor si cauzeaza aspectului estetic, fie in vederea inserarii unuia sau mai multor implanturi dentare.
Pregătește terenul pentru implanturi
In vederea instituiri tratamentului prin implant, este obligatoriu sa existe un anumit volum osos.
De multe ori acesa este insuficient, fie din cauza pierderii dintilor cu mult timp in urma, fie prin complicatii ale dintelui sau dintilor ce urmeaza sa fie inlocuiti, cum ar fi infectii de mari dimensiuni, extractii laborioase sau traumatisme.
Din fericire exista multiple solutii pentru rezolvarea acestor probleme, osul fiind singurul tesut din organism capabil de restitutie la integru.
Ce presupune operațiunea de regenerare osoasă?
De cele mai multe ori aceasta procedura se va efectua o data cu inserarea implanturilor dentare, astfel incat nu presupune vreun traumatism sau timp operator suplimentar.
In situatiile in care se impune augmentarea osoasa inainte inserarii de implant, aceasta procedura este similara cu acea pentru inserarea implantului, medicul realizand o mica incizie in jurul locului de edentatie, plasand materialele si suturand la loc tesuturile moi.
Daca ne referim la regenerarile osoase in jurul dintilor, procedura este similara, fiind realizata o mica incizie in jurul dintelui sau dintilor de tratat, cu plasarea materialelor in defecte si suturarea tesuturilor moi.
Desi aceste proceduri sunt insotite adesea de edem, acesta poate fi ameliorat prin medicatie antiinflamatoare si comprese reci.
Materiale pentru regenerare osoasă
In general procedurile de augmentare osoasa sunt sunt standardizate, protocoalele de lucru si materialele alese fiind in concordanta cu literatura de specialitate si studiile clinice la zi. Desi preferam autogrefele, materiale biologice prelevate in mod minim invaziv de la pacient precum concentratul de factori de crestere si celule albe (PRF), os autolog, grefe de tesut moale, etc., unele proceduri, asa cum spuneam mai sus, necesita diverse alte materiale. Cele mai utilizate sunt xenogrefele, materiale substituente de os, de provenienta animala (granule de os animal steril) sau sintetice. Prin proprietatile lor si raspunsul indus organismului aceste materiale vor conduce catre regenerarea volumului osos.
Rată de succes ridicată
In spatele tuturor procedurilor stau zeci de ani de incercari si studii efectuate de specialisti, studii ce au stabilit care sunt metodele cele mai sigure si eficiente pentru refacerea volumui osos.
Astfel ne ghidam dupa conceptele actuale de implantologie, respectam procedurile de regenerare si augmentare osoasa cu larga utilizare, standardizate si cu rata de succes bine cunoscuta si risc de complicatii scazut.
De asemenea folosim aparatura si materialele cu cea mai mare rata de succes dovedita in studii clinice.
Desi, ca pentru orice procedura stomatologica, exista si complicatii, acestea din urma survin de regula la pacientii fumatori (care nu respecta indicatiile medicului si continua sa fumeze dupa intervenita chirurgicala) sau cu afectiuni cronice ce nu sunt bine controlate medicamentos.