Pe suprafata dintilor se depune constant o pelicula lipicioasa care se numeste placa bacteriana. Asa cum ii spune si numele, acest film, ce adera ferm pe suprafetele dentare, este incarcat puternic cu microbi. Acesti microbi, prin producerea de acizi puternici, slabesc rezistenta smaltului, invelisul dur al dintilor, astfel conducand la aparita cariilor. De asemenea, placa bacteriana este factor iritativ pentru gingii producand inflamatia si sangerarea acestora.
Cum detectam placa bacteriana?
Paca bacteriana se prezina sub forma unei pelicule de culoare albicioasa ce acopera suprafetele dentare, de regula fiind vizibila usor cu ochiul liber. Aceasta nu poate fi indepartata decat prin periaj, fie facut riguros acasa, fie in cabinetul stomatologic, de catre specialisti.
De multe ori, pacientii nu indeparteaza acasa foare bine depozitele de placa, fie pentru ca grabesc periajul dentar sau pentru ca nu il suplimenteaza cu mijloace auxiliare, precum ata sau periutele interdentare. Astfel, la consult, medicul stomatolog va folosi o substanta speciala pe care o va aplica pe suprafetele dentare si care va colora depozitele de placa. In acest fel, pacientul va intelege care sunt zonele pe care nu le igienizeaza suficient.
Cum scapam de placa bacteriana?
Pentru ca placa bacteriana se depune in mod constant, aceasta incepand sa se formeze din nou pe suprafara dentara la 30 de minute dupa indepartare, este obligatoriu sa periem regulat dintii. Astfel este indicat sa se perieze dintii acasa, primul lucru dupa trezire si ultimul lucru inainte de culcare, sa se utilizeze periute interdentare si ata dentara pentru a curata zonele dintre dinti sau lucrari protetice.
Se recomanda clatirea cu apa de gura dupa fiecare periaj si chiar dupa mese, apele de gura cu substante precum Clorhexidina impiedicand depunerea placii bacteriene pe suprafetele dentare pentru cateva ore după clatire.
Medicul stomatolog este cel care, la o inspectie atenta, poate detecta zonele unde persista placa si o poate indeparta rapid si eficient printr-un periaj profesional. Daca persista mult timp pe dinti, placa bacteriana, ce are o consistenta moale, se va mineraliza si intari, formandu-se astfel tartrul, care este mult mai aderent si ce se poate indeparta numai prin intermediul detartrajului ultrasonic (procedura ce trebuie facuta obligatoriu o data pe an la pacientii fara probleme gingivale si o data la 6 luni la cei cu risc crescut de dezvoltare a afectiunilor parodontale).
Periajul profesional se face atat la adulti (pentru indepartarea coloratiilor sau a placii bacteriene), cat si la copii, fiind un mijloc nedureros si neinvaziv de mentinere a igienei bucale si a dintilor sanatosi. Pretul periajului profesional in clinica noastra este unul redus (pret periaj profesional Dentiko 100 lei), fiind o manopera accesibila si indicata oricui.
Nu uita, e mai ușor să previi, decât să tratezi!