De ce folosim laserul in tratamentul ortodontic?

Durata tratamentului ortodontic este de obicei una crescuta, in medie 2-3 ani in functie de complexitatea cazului, astfel incat cercetatorii fac eforturi mari pentru a descoperi modalitati de accentuare a deplasarilor dentare si scurtare a perioadei de tratament. Au fost descoperite metode invazive, de tipul corticotomiilor, inciziilor corticalei si fenomenului accelerator regional(RAP) si non-invazive, de tipul  ultrasunetelor, vibratiilor si laserului de putere redusa(laserul dioda). 

Numeroase studii au ajuns la concluzia ca una din cele mai eficiente metode non-invazive de accelerare a deplasarilor dentare ar fi terapia cu laser de putere redusa, laserul-dioda, aplicarea acestuia dupa un protocol prestabilit pe zonele cu inghesuiri dentare urmand sa reduca timpul tratamentului cu 30%. 

Terapia cu laser de putere scazuta este usor de folosit, localizata, non-chirurgicala, non-invaziva, fara efecte adverse, nedureroasa, pacientul simtind doar o senzatie de caldura pe locul aplicarii. Efectele laserului sunt cresterea vascularizatiei locale, a organizarii fibrelor de colagen si a activitatii celulelor, deci o accelerare certa a deplasarilor dentare. Totodata, s-a observat o diminuare a senzatiei dureroase ce apare in mod normal dupa aplicarea aparatului sau dupa controalele lunare,ce poate dura pana la 7 zile.  

Cu ajutorul laserului se mai pot efectua urmatoarele manopere asociate tratamentelor ortodontice:

-managementul tesuturilor moi(gingivectomii, frenectomii)-cu precizie crescuta si sangerare redusa in timpul interventiilor si vindecare mai rapida si nedureroasa, fara formare de cicatrici;

-cresterea adeziunii dintre bracket(parte a aparatului fix) si dinte la aplicarea aparatului, astfel incat riscul de a se desprinde in timpul tratamentului este minim;

-scaderea adeziunii bracketului de dinte in momentul indepartarii aparatului, astfel incat riscul afectarii smaltului este aproape inexistent(in special in cazul bracketilor fizionomici).

Pentru o experienta cat mai placuta si o durata cat mai scurta a tratamentului, in clinica noastra se utilizeaza laserul BIOLASE EPIC X ca adjuvant in tratamentul ortodontic. 

Share:

Lasă un răspuns