De ce se cariaza dintii?

Mecanismul de aparitie al cariilor este unui destul de complex, insa, pe scurt, factorul principal este igiena, dar conteaza intr-o oarecare masura si dieta si susceptibilitatea la carie (calitatea dintilor):
-Pe suprafata dintelui se depune in mod constant o pelicula lipiciosa, aderenta la suprafetele dentare, numita film bacterian, printr-o actiune combinata a salivei si a germenilor din cavitatea orala.
-Daca nu este indepartata de pe dinte ea se va intari (mineraliza) sub actiunea substantelor minerale din saliva si se va transforma in tartru.
-Microbii care astfel vor avea un contact ferm cu suprafata dintelui, vor produce acizi puternici care slabesc invelisul dur al dintelui (smaltul) si vor crea o poarta catre al doilea strat al dintelui (dentina), care este mai moale si care va fi usor de strabatut, caria avansand cu viteza spre camera pulpara(ce contine nervul.)
-Acesti acizi sunt produsi cu viteza si in cantitati mari prin transformarea resturilor alimentare de pe suprafata dentara, in special a alimentelor dulci, grabind astfel aparitia cariilor.
-Totusi mecanismul prin care microbii produc acizi nu este dependent doar de prezenta resturilor alimentare, neindepartarea microbilor de pe suprafata dentara ducand oricum la aparitia cariilor, chiar si in lipsa alimentelor.
-La unele persoane calitatea smaltului (invelisul dur al dintelui) este foarte buna sau stratul de smalt este mai mare astfel cariile apar mai greu chiar si in lipsa unei igiene foarte buna. -De asemenea unele persoane au o saliva care amelioreaza efectele acizilor produsi de microbi, astfel scazand viteza de formare sau evolutie a cariilor.
-Aceleasi lucruri sunt valabile si in sens invers, pacientii cu dinti al caror smalt este subtire sau de calitate proasta vor face mai multe carii sau vor inainta mai rapid, dar este importat de retinut ca mecanismul de aparitie al cariilor este acelasi, stagnarea microbilor pe suprafata dintilor.
-Astfel, un periaj dentar regulat, de 2 ori pe zi, la trezire si inainte de culcare, va indeparta microbii producatori de carie si dintii vor ramane sanatosi.