Pansament calmant

Un tratament dentar urgent și eficient? Atunci cu siguranță vorbim de un pansament calmant dentar, aplicat la nivelul unui dinte sau măsele.

Pansament calmantUn pansament calmant este de obicei un pansament anestezic, aplicat de medicul stomatolog, la nivelul unui dinte problematic, pentru a calma durerea înainte de începerea unui tratament endodontic ce implică pulpectomia – adică extirparea totală a țesuturilor pulpare din dintele afectat.

Principala afecțiune dentară care se află în spatele unui pansament calmant este pulpita acută. Identificarea la timp a acestei boli favorizează aplicarea unui tratament corespunzător și evitarea unor complicații grave ce pot apărea mai târziu, având în vedere că infecția este localizată în zona cranio-facială.

Ce este pulpita acută, boala care necesită un pansament calmant?

Pulpita acută este cauza inflamației pulpei dintelui – cea mai vulnerabilă componentă a acestuia, responsabilă de vitalitate/inervație și vascularizare.

O carie netratată la timp poate degenera în pulpită acută, din moment ce microorganismele își creează o cale de acces spre pulpa dintelui, declanșând o reacție inflamatorie. Iată de ce, curățarea frecventă a cavității bucale, prin intermediul unui periaj profesional, dezinfectarea și obturația compozit (plomba) sunt extrem de importante.

La apariția pulpitelor acute mai pot contribui și alți factori, precum:

  • Traumatismele dentare (fisuri/eroziuni dentare, fracturi coronare/radiculare, bricomania – automatismul masticator prin mișcări bruște, repetate, în cursul somnului etc.);

  • Stresul;

  • Scufundările la adâncime;

  • Boala hipertonică (afecțiune manifestată prin tensiune arterială crescută);

  • Osteomielita (formă de osteită de natură infecțioasă, localizată mai ales la nivelul măduvei oaselor) ș.a.

Pulpita acută se manifestă, de obicei, prin durere spontană, intermitentă, pulsantă.

Care este rolul unui pansament calmant dentar sau pansament calmant măsea?

Un tratament care implică utilizarea unui pansament calmant dentar sau a unui pansament calmant măsea urmărește, în primul rând, diminuarea durerii, mai ales că tratamentul canalelor radiculare implică mai multe etape.

Un asemenea pansament se aplică întotdeauna abia după curățarea și igienizarea cavității bucale.

Un pansament calmant dentar sau un pansament calmant măsea este alcătuit din soluții cu proprietăți anestezice, antiseptice și/sau antibiotice, care se aplică local.

Efectul pansamentului poate viza, în anumite situații, devitalizarea dintelui (scoaterea nervului), atunci când stomatologul constată că o carie a ajuns aproape de nerv. În asemenea cazuri, un alt tratament provizoriu important este coafajul dentar, menit să salveze dintele de la extirpare. Pansamentul aplicat într-o atare procedură se menține aproximativ 2 săptămâni după care, în funcție de evoluția situații, medicul stomatolog decide dacă nervul trebuie extirpat sau nu.

Ce investiție presupune un pansament calmant dentar sau un pansament calmant măsea?

În cazul în care suferi de pulpită acută, e bine să mergi cât mai rapid la un cabinet stomatologic, precum ar fi Dentiko – recunoscut pentru grija medicilor față de pacienți și pentru prețurile competitive pe piață.

Fiind o urgență, un pansament calmant dentar/pansament calmant măsea nu necesită o programare medicală prealabilă, cei de la Dentiko încercând să diminueze, pe cât de rapid posibil, durerea pacientului.

Atât un pansament calmant dentar/măsea simplu, cât și un pansament calmant dentar/măsea devitalizant implică o investiție de 75 de lei.