Poate ca te-ai mai intrebat pana acum ce este caria, sau de ce se cariaza dintii asa ca o sa incercam sa iti dam cateva raspunsuri simple.
Mai intai trebuie sa discutam putin despre dintii nostrii. Ei sunt in numar de 32, cate 16 pe fiecare arcada (maxilar si mandibula). Daca impartim simetric fiecare arcada avem, incepand din zonele laterale 3 molari, 2 premolari, 1 canin si 2 incisivi. Mai trebuie spus ca sunt impartiti din punct de vedere topografic in 2 regiuni: coroana dentara care se afla in cavitatea orala si radacina dentara care se afla in os.
Coroana dentara, partea dintelui din cavitatea orala, are un invelis dur ce se numeste smalt sub care se afla un strat mai moale numit dentina.
Ei bine, atunci cand mancam, in special alimente dulci, si nu ne spalam pe dinti corect, resturile de mancare care raman pe dinti vor fi digerate de microbii pe care fiecare dintre noi ii avem in gura si transformate in acizi puternici care gauresc invelisul protector al dintelui, smaltul, si astfel apare caria.
Tratamentul este simplu si consta in indepartarea tesutului dur dentar afectat de acizi si infectat cu microbi si inlocuirea acestuia cu un material care il imita foarte bine mecanic si estetic.
Astfel, pentru confortul tau si pentru ca obturatiile coronare (sau “plombele” cum le numesc popular pacientii) sa fie practic de nedetectat vizual si ca acestea sa reziste ani buni folosim:
- Anestezie atraumatica pentru fiecare tratament, pentru ca tu sa nu simti nimic de cand te asezi pe scaun si pana cand iesi pe usa.
- Izolare cu diga dentara, pentru ca obturatia ta sa nu fie compromisa de saliva si pentru ca aceasta sa reziste cat mai mult.
- Microscopul operator care mareste de pana la 40 de ori dintele tau si ne asigura ca am indepartat toata caria si ca materialul de obturatie este plasat corect.
- Indicatorul de carie, o substanta care se aplica pe dinte si care se spala cu apa, iar ce nu se indeparteaza semnalizeaza o carie ce trebuie curatata.
- Materiale de obturatie moderne. Folosim tot ce pune la dispozite stomatologia moderna, de la compozite cu proprietati de fotomimetism pentru estetica dintilor frontali, la compozite ce contin ceramica pentru rezistenta pe dintii laterali.
- Combatem mentalitatea invechita care considera ca dintii tratati endodontic (“cu nervul scos”) sau cei cu distructii masive au nevoie de coroane de acoperire prin utilizarea de tehnici de protectie cuspidiana si materiale compozite imbogatite cu fibra de sticla ce dau elasticitatea necesara dintilor devitali pentru a rezista la fortele masticatorii.