Dacă vă preocupă nu doar aspectul, dar și sănătatea dinților dumneavoastră, o igienă riguroasă care include periajul de două ori/zi și folosirea aței dentare vă poate ajuta. Un alt lucru important pe care îl puteți face este să limitați consumul de alimentele și băuturi acide. Consumul acestor produse cauzează în timp distrugerea smalțului dinților, ceea ce duce la o varietate de probleme dentare.
Alimentele și băuturile acide sunt cele care au un nivel de pH sub 7, cum ar fi roșiile, citricele, cafeaua, ceaiul, apa carbogazoasă, sosurile pe bază de oțet și băuturile energizante. Toate aceste articole care conțin acid și pot slăbi smalțul dinților în timp favorizează apariția cariilor și a infecțiilor.
De ce afectează alimentele acide dinții?
Acidul ajuns la nivelul dinților descompune mineralele din smalțul acestora. Această degradare treptată face ca stratul protector al dinților să devină din ce în ce mai subțire. În timp acest lucru poate duce la sensibilitate atunci când consumi alimente sau băuturi calde sau reci, ori la apariția mai rapidă a cariilor dentare.
De asemenea, consumul frecvent de alimente acide crește probabilitatea apariției petelor cauzate de alimente puternic colorate, cum ar fi fructele de pădure, sucurile, vinul sau cafeaua. Dacă nu este sesizată de un medic specialist, eroziunea cauzată de acid poate crea orificii în smalț, ceea ce favorizează stagnarea și înmulțirea bacteriilor la nivelul gingiei, provocând boli ale dinților și gingiei.
Cum te protejezi împotriva efectelor negative?
Cel mai bun mod de a vă proteja dinții de alimentele și băuturile acide este limitarea, pe cât mai mult posibil, a consumului acestora. Atunci când le includeți în meniu, asigurați-vă că vă clatiti gura cu apa imediat dupa masa si va spălați pe dinți la 30 de minute dupa.
Consum de brânzeturi sau lapte la mesele care conțin articole acide poate ajuta, de asemenea, la neutralizarea acidității resimțite la nivelul dinților. Astfel, nici impactul asupra smalțului nu va fi la fel de puternic.
Dacă alegeți să vă răsfățați cu deserturi dulci, cum ar fi bomboanele sau prăjiturile, încercați să vă periați dinții imediat după ce ați terminat gustarea, deoarece zahărul este și el o cauză frecventă a dezechilibrelor, atunci când vine vorba de probleme de sănătate dentară, cum ar fi cariile!
Împreună cu consumul limitat de alimente acide sau dulci, precum și integrarea acestora în preparate care conțin ingrediente cu aciditate scăzută, igiena eficientă este cheia unui zâmbet sănătos. Prin prevenția problemelor și vizitele constante la medicul dentist, pentru a identifica din timp orice posibilă problemă, puteți să vă mențineți zâmbetul sănătos și frumos.