Prima întrebare pe care o pun de obicei pacienții care programează un control ortodontic este: „Ce tip de aparat dentar funcționează mai bine, cel cu brackeți sau cu gutiere?”
O altă întrebare des întâlnită în cabinetul stomatologic este: „Tratamentul ortodontic cu gutiere funcționează la fel de bine ca tratamentul cu aparat dentar fix?”
Răspunsul pe care pacienții Dentiko îl primesc este că nu există o modalitate universal valabilă sau corectă de a face tratamentul ortodontic, ci există modalitatea potrivită pentru afecțiunea și stilul de viață al fiecărui pacient.
Primul pas în determinarea celei mai bune opțiuni de tratament este un examen ortodontic, realizat în baza radiografiilor recomandate de medicul specialist și a discutării tratamentelor și intervențiilor ortodontice anterioare. Astfel medicul va identifica problema sau problemele care trebuie corectate pe parcursul tratamentului.
Pornind de la aceste informații, se vor discuta apoi așteptările pacientului în ceea ce privește estetica, timpul de tratament, obiceiurile în ceea ce privește igiena dinților, consumul de alimente și băuturi și aspectul final ideal.
Atât aparatele dentare cu brackeți, cât și cele cu gutiere au avantaje și dezavantaje. Dar, indiferent de metoda de tratament aleasă, pacienții trebuie să știe că menținerea unei igiene riguroase și purtarea contenției după încheierea tratamentului sunt elemente la fel de importante precum tratamentul ortodontic în sine.
Cum funcționează aparatele dentare cu gutiere și cine le poate purta
Aparatele dentare cu gutiere sunt o invenție modernă foarte eficientă, care funcționează, conform studiilor, pentru o varietate mare de pacienți. Fabricate la comandă pentru a se potrivi exact formei dinților tăi, sunt produse dintr-un material plastic transparent patentat, care exercită o presiune ușoară și continuă asupra dinților tăi, deplasându-i treptat în pozițiile dorite.
Timpul zilnic minim de purtare este de 20 de ore, pentru a avea eficiența dorită și a se încadra în timpul estimativ de tratament oferit de medicul tău ortodont. Fiecare set de alignere este ușor diferit și trebuie purtat conform instrucțiunilor medicului tău specialist, frecvența de schimbare a gutierelor variind de obicei între una și două săptămâni. Acest lucru poate varia, de aceea îți recomandăm să respecți întocmai indicațiile medicului.
În funcție de problemele identificate de ortodontul tău, gutierele pot fi o alegere excelentă de tratament pentru pacienți cu malocluzie ușoară până la moderată (inghesuire, spațiere suplimentară, supramușcătură, submușcătură, mușcătură încrucișată, mușcătură deschisă).
Avantajele tratamentului cu gutiere
Aspect discret: Gutierele transparente sunt aproape invizibile, iar atunci când sunt purtate sunt foarte discrete în comparație cu brackeții metalici. Sunt concepute pentru a minimiza aspectul aparatului și pentru a corecta problemele ortodontice fără a fi nevoie să faci modificări în ceea ce privește alimentația sau stilul de viață.
Ușor de îndepărtat: Deoarece sunt detașabile, gutierele îți oferă o flexibilitate mai ridicată în comparație cu aparatele dentare clasice, care sunt fixate permanent pe dinți până la îndepărtare. Deși trebuie purtate permanent, cu excepția cazului în care mănânci sau îți periezi dinții, gutierele pot fi îndepărtate pentru o întâlnire importantă, un interviu sau o ședință foto, dacă simți nevoia. Totuși, după perioada inițială de acomodare, datorită formei personalizate și a tehnologiei folosite, noi credem că nu vei simți nevoia să îndepărtezi gutierele nici măcar în situații excepționale.
Totuși, atunci când nu porți gutierele, e important să acorzi o atenție deosebită depozitării lor. Ai grijă să nu rătăcești sau să arunci accidental gutierele și să le igienizezi înainte de reaplicare. Mai mult, e important să urmezi întocmai timpii de purtare recomandați de medicul ortodont, pentru a nu prelungi timpul de tratament și a nu afecta eficiența lui. Alignierii au eficiență numai atunci când sunt aplicați.
Confort mai mare: Deși poate exista un ușor disconfort în mișcarea dinților, pacienții consideră deseori tratamentul cu gutiere mai confortabili decât aparatele dentare fixe, din cauza modului acestora de acțiune. Gutierele aplică în mod constant o presiune ușoară pentru a deplasa dinții și au avantajul de a nu necesita aplicarea brackeților, care pot provoca disconfort.
Igiena dentară: Periajul și folosirea aței dentare pot fi dificile pentru pacienții care au aparat dentar fix, mai ales la începutul tratamentului ortodontic. Deoarece alignerele sunt îndepărtate în momentul periajului, igienizarea dinților este mai ușor de realizat, astfel încât pentru unii pacienți probabilitatea apariției afecțiunilor dentare este mai scăzută.
0 restricții în ceea ce privește alimentele: Pacienții cu alignere pot mânca și bea ceea ce doresc, deoarece gutierele sunt îndepărtate în timpul mesei. Pacienții care urmează un tratament cu aparat dentar fix sunt sfătuiți să nu consume alimente care pot rupe cu ușurință un bracket, cum ar fi popcorn, chipsuri, bomboane tari sau fructe/legume tari.
În cazul tratamentului cu alignere nu există limitări alimentare, singura recomandare fiind igienizarea riguroasă a dinților, înainte de aplicarea gutierelor. La fel ca în cazul aparatului dentar fix, resturile alimentare din spațiile interdentare duc la apariția cariilor, de aceea e important ca pacientul să își curețe dinții și gutierele după fiecare masă.
Dacă iei în considerare începerea unui tratament ortodontic cu gutiere, primul pas ar fi să discuți cu medicul tău specialist. Acesta va analiza istoricul tău, starea de sănătate actuală și îți va face recomandările potrivite pentru tine. Alege un medic în care ai încredere pentru a începe tratamentul cu alignere și urmează îndeaproape sfaturile acestuia. Discută cu acesta despre orice modificări apar și acordă o atenție sporită igienei dinților pentru a preveni viitoare afecțiuni.