Una dintre cele mai frecvente urgențe stomatologice o reprezintă abcesul dentar. Acesta se formează ca urmare a unei infecții bacteriene în dinte sau în țesutul gingival. Cele mai frecvente simptome sunt inflamaţia la nivelul gingiei și durerea locală, având de obicei forma unei mici pungi care apare pe gingie. Tratamentul stomatologic poata implica incizia şi drenarea colecţiei purulente sau tratarea dintelui pe canal și curățarea rădăcinii dintelui. În cazuri izolate, dacă infecția nu este descoperită și tratată la timp sau dacă pune în pericol sănătatea celorlalți dinți, medicul specialist poate recomanda extracția dintelui la care s-a format infecția.
Când apare abcesul dentar?
Cele mai frecvente cauze sunt de obicei cariile dentare profunde. Netratate la timp, bacteriile pot ajunge până în camera pulpară a dintelui, locul unde se află nervul. În momentul în care nervul este afectat, gingia se inflamează și apare punga de puroi la baza rădăcinii dintelui sau pe gingie, lângă acesta.
Igiena dentară ineficientă reprezintă o altă cauză care determină apariția abcesului dentar. Prin îngrijirea necorespunzătoare a dinților este favorizată depozitarea bacteriilor și a resturilor alimentare pe suprafața dinților sau la baza gingiilor. Prezența tartrului subgingival poate provoaca, de asemenea, o pungă de puroi pe gingie, cauzând inflamația gingivală.
În cazuri mai rare, abcesul dentar poate apărea și în urma unui traumatism dentar. Efectele acestuia pot apărea atât imediat, cât și la o distanță mai mare după provocarea traumatismului.
Tratamentul pungii de puroi acasă
Există și cazuri în care punga de puroi se sparge acasă, de exemplu în timpul periajului dentar sau a masticației. În acest caz este esențial să mergi cât mai repede la medicul stomatolog. Un abces dentar dacă nu este tratat la timp, în mod corespunzător, poate duce la răspândirea infecției la dinții din vecinătate sau chiar în alte zone ale capului și gâtului.
Nu este indicat sub nicio formă ca punga de puroi să fie spartă de către pacient acasă, deoarece nu este un fenomen controlat. Fiind vorba de o infecție, bacteriile se pot extinde și pot agrava problema. De aceea, încă de la primele simptome precum durere, edem (umflatură), febră, pacientul este încurajat să ia legătura cu medicul specialist pentru a programa un control de urgență.
Riscurile abcesului dentar
Un abces dentar nu trebuie ignorat deoarece poate ajunge la pierderea dintelui, la afecțiuni ale osului și chiar la apariția unei infecții la nivelul acestuia.
Îți prezentăm câteva probleme care pot apărea la nivelul organismului, dacă nu tratezi abcesul dentar și punga de puroi se sparge:
- Chist dentar (asemănător pungii de puroi, chistul se poate forma la baza rădăcinii dintelui)
- Osteomielită (apare când bacteriile din punga de puroi intră în sânge și afectează oasele)
- Sinuzită maxilară (infecție care poate cauza răspândirea bacteriilor în sinusurile maxilare)
- Angină Ludwig (infectarea zonei submandibulare sau sublinguale, ca urmare a răspândirii bacteriilor din punga de puroi)
Cum se tratează o pungă de puroi apărută pe gingie
Imediat după apariția primelor simptome de apariție a unei pungi de puroi la nivelul gingiei, pacientul ar trebui să se prezinte la medicul stomatolog pentru un consult. Scopul principal al tratamentului este eliminarea infecției și ameliorarea durerii. Poate fi necesară o radiografie înainte de începerea tratamentului pentru a determina gradul de infecție. Apoi, în funcție de gravitatea infecției, medicul stomatolog va planifica tratamentul necesar.
Pașii tratamentului abcesului dentar presupun:
- Incizia și drenarea abcesului
În cazul abcesului parodontal, tratamentul implică deschiderea pungii de puroi și drenarea acestuia, urmată de curățarea zonei afectate.
- Tratament de canal
Abcesul periapical își face apariția de cele mai multe ori în urma unei carii dentare, dar și din cauza unui tratament de canal realizat incorect. Tratamentul endodontic presupune îndepărtarea țesutului central bolnav, drenarea abcesului și aplicarea unor soluții medicamentoase în canalul radicular. Dentistul va umple și va sigila ulterior camera pulpară și canalele radiculare ale dintelui cu o plombă. În final, dintele poate fi acoperit cu o coroană dentară, pentru a-l face mai puternic.
Extracția dintelui
Extracția dintelui este ultima soluție propusă de medicul stomatolog. Dacă dintele nu poate fi salvat, medicul poate alege această opțiune pentru a păstra sănătatea celorlalți dinți, dar și starea generală de sănătate a pacientului. Odată extras dintele, abcesul va fi complet drenat și curățat. Medicul stomatolog poate prescrie și antibiotice pentru a opri răspândirea infecției, însă aceste detalii vor fi precizate de fiecare specialist în parte.
Dacă ai un abces dentar, există anumiți pași care pot fi parcurși în timpul rămas până la consultul stomatologic. Clătirea cavității bucale cu apă de gură cu clorhexidină sau cu ceai de mușețel pot avea un efect pozitiv, însă îți recomandăm să ceri sfatul medicului înainte. Este foarte important să păstrezi o igiena dentară corespunzătoare și să ajungi cât mai rapid la medicul stomatolog de îndată ce observi un abces dentar.