Pedodontia este latura stomatologiei care se ocupa de sanatatea dintilor copiilor din primii ani de viata si pana la adolescenta.
Dintii apar la copii in primele 6 luni de viata, iar la 6 sau 7 ani incep sa isi piarda dentitia de lapte, care este inlocuita cu dintii definitivi. Fara ingrijire stomatologica adecvata, copiii pot dezvolta boli dentare si carii care pot duce la o viata intreaga de complicatii si suferinte.
Daca vrei ca micutul tau sa ajunga un adult cu un zambet frumos, trebuie sa mergi cu el la medicul dentist pedodont periodic, pentru ca acesta sa poata efectua:
- Controale pentru evaluarea riscului de carie la mama si copil;
- Tratamente profilactice precum igienizari si fluorizari, dar si recomandari legate de dieta;
- identificarea obiceiurilor vicioase ce pot duce la probleme dentare precum suptul degetelor sau a suzetei;
- Evaluarea timpurie a copilului pentru stabilirea necesitatii tratamentului ortodontic de corectare a ocluziei (muscaturii);
- Tratamentul cariilor sau al defectelor dentare;
- Diagnosticul afectiunilor stomatologice asociate cu boli generale precum diabet, defecte cardiovasculare congenitale, astm, ADHD;
- Tratamentul de urgenta pentru traumatisme ale micutului precum dinti fracturati, luxati sau chiar avulsionati.
Copiii nu sunt niste adulti mici, nu au mereu rabdare si de regula nu sunt cooperanti in timpul vizitei la medicul dentist. Medicii pedodonti stiu cum sa examineze si sa trateze copiii in moduri care sa ii faca sa se simta comfortabil. In plus, medicii pedodonti utilizeaza aparatura si echipamente in forme si culori speciale pentru a fi cat mai prietenoase. Pedodontul ofera o gama larga de optiuni de tratament, dar mai mult decat atat te va sfatui si te va invata cum sa ai grija de dintii si gingiile copilului tau.